خواص روغن گلرنگ و توضیح آن

خواص روغن گلرنگ : گلرنگ گیاهی خار مانند است که تیره‌های مختلفی دارد و کم‌تر مورد استفاده قرار می‌گیرد مگر برای روغن اش. روغن این گیاه بسیار با ارزش است و از دانه‌های آن استخراج می‌شود.

در گذشته از دانه‌های گلرنگ برای رنگ کردن استفاده می‌شد ، اما در طول‌ هزاران سال استفاده‌های متعددی از آن ها شده است.

تقریبا ۶۰ کشور در سراسر جهان وجود دارد که این گیاه را می‌کارند، اما کشت کلی آن بسیار کم است و تنها چیزی در حدود ۶۰۰ هزار تن در سال تولید می‌شود.

امروزه روغن‌های گیاهی که از دانه‌های آن ها استخراج می‌شوند با ارزش‌ترین بخش گیاهان هستند و بیشتر تولیدات با این هدف انجام می‌شود.

 

برخی از مزایای روغن گلرنگ برای سلامتی عبارتند  :

  1. از توانایی آن برای پایین آوردن سطح کلسترول
  2. تنظیم قند خون
  3. کمک به کاهش وزن
  4. بهبود سلامت مو
  5. افزایش شادابی پوست
  6. کاهش سندروم پیش از قاعدگی
  7.  کنترل انقباض عضلانی
  8. بهبود سیستم ایمنی بدن

 

روغن گلرنگ جایگزین خوبی برای روغن‌های گیاهی دیگری است که به طور گسترده استفاده می‌شوند و برای سلامتی مضر هستند.

در نتیجه بازار این روغن در سراسر جهان در حال افزایش است.

گلرنگ دارای بالاترین درصد چربی‌های مفید است و در میان گیاهانی که چربی‌های مضر دارند در رتبه‌ی دوم کم‌ترین میزان چربی مضر قرار دارد.

با توجه به این که این ماده سرشار از اسید لینولئیک است به کاهش کلسترول کمک بسیار زیادی می‌کند. اما متاسفانه طبقه‌ی متوسط شهری که به شدت تحت تاثیر آگهی‌های تلویزیونی و نوشته‌های روزنامه‌ها است، هیچ اطلاعی از فواید روغن گلرنگ ندارد.

طبق تحقیقات صورت گرفته استفاده از روغن گلرنگ که یک روغن رایج پخت و پز است و از دانه‌های گیاه گلرنگ به دست می‌آید، در رژیم غذایی و روی پوست می‌تواند فواید بسیاری برای سلامتی داشته باشد.

روغن گلرنگ با توجه به نقطه دود بالا و عطر و طعم خنثی خود می‌تواند گزینه سالم‌ تر و بهتر از روغن زیتون در پخت و پز در دماهای بالا باشد .

 

خواص روغن گلرنگ

 

  • منبع سالمی از اسیدهای چرب است

روغن گلرنگ منبعی غنی از اسیدهای چرب اشباع نشده از جمله چربی‌های تک غیر اشباع و چند غیر اشباع است.

اسیدهای چرب اشباع نشده به طور کلی چربی‌های خوب تلقی شده و بدن به این دست از چربی‌ها نیاز دارد.

چربی‌های موجود و رژیم غذایی مانند چربی های موجود در روغن گلرنگ برای تنظیم هورمون‌ها و حافظه ضروری هستند. همچنین بدن برای جذب ویتامین‌های محلول در چربی A، D، E و K به این چربی‌ها نیاز دارد.

خوردن مقدار کمی از این روغن با غذا به احساس سیری نیز کمک می‌کند.

چربی‌های موسوم به «چربی‌های بد» در روغن گلرنگ کمتر از روغن‌های زیتون ، روغن آووکادو و آفتابگردان است.

رژیم غذایی حاوی روغن با چربی‌های خوب بالا و چربی ها به پایین فواید زیادی از جمله کاهش التهابات و بهبود سلامت قلب دارد.

 

دو نوع روغن گلرنگ وجود دارد :

با اولئیک بالا و با لینولئیک بالا که هر دو حاوی اسیدهای چرب غیر اشباع‌اند، روغن گلرنگ با اولئیک بالا مانند روغن زیتون حاوی چربی های غیر اشباع بوده و گزینه‌ای مناسب جهت پخت و پز در دمای بالا به حساب می‌آید.

روغن گلرنگ با لینولئیک بالا مقادیر بیشتر از چربی‌های غیراشباع دارد اما نباید گرم شود و گزینه‌ای مناسب جهت استفاده در سس‌های سالاد به شمار می‌رود.

 

  • دیابت

همچنین نشان داده شده است که اسیدچرب امگا ۶ می‌تواند سطح قند خون را تنظیم کند، در نتیجه می‌تواند به افرادی که از دیابت رنج می‌برند کمک کند.

همچنین این روغن مانع ابتلای افراد به دیابت می‌شود.

یک مطالعه دیگر در سال ۲۰۱۱ نشان می‌دهد مصرف روزانه هشت گرم روغن گلرنگ به مدت چهار ماه می‌تواند به کاهش التهابات کمک کند.

همچنین در برخی افراد مبتلا به دیابت نوع دو به کاهش قند خون منجر می‌شود.

 

لازم به ذکر است که شرکت کنندگان این مطالعه همگی زنان مبتلا به دیابت نوع دو، چاقی و بعد از یائسگی بودند.

محققان مصرف این دست از چربی‌ها را در کنار درمان دیابت برای کاهش عوارض ناشی از این بیماری توصیه می‌کنند.

 

  • با کاهش کلسترول، سلامت قلب را افزایش می‌دهد

همان مطالعه سال ۲۰۱۱ نشان می‌دهد پس از چهار ماه مصرف مداوم روغن گلرنگ ، میزان کلسترول خون افراد به شدت کاهش یافته است.

این نتایج مهر تاییدی بر نظریه انجمن قلب آمریکا مبنی بر کاهش LDL یا «کلسترول بد» در خون با مصرف چربی‌های غیراشباع است.

روغن گلرنگ با کاهش کلسترول که عاملی خطرناک برای بیماری‌های قلبی است، به سلامت قلب کمک می‌کند.

چربی ‌های غیر اشباع روغن گلرنگ همچنین می‌تواند با کاهش چسبندگی پلاکت‌ها خون را رقیق‌تر کند.

این امر به جلوگیری از لخته شدن خون و سکته‌های قلبی و مغزی کمک می‌کند.

این روغن با کمک به سست شدن رگ‌ها در کاهش فشار خون نیز موثر است.

 

  • با التهابات مبارزه می‌کند

روغن گلرنگ خواص ضد التهابی دارد. بر اساس یک مطالعه در مورد تغذیه بالینی، روغن گلرنگ و اسیدهای چرب غیراشباع موجود در آن نشانگر التهاب را بهبود می‌بخشند. که این امر به مبارزه و درمان چندین بیماری از جمله دیابت و بیماری‌های قلبی کمک می‌کند.

 

  • خشکی پوست را تسکین می‌دهد

استفاده از روغن گلرنگ به صورت موضعی بر پوست خشک یا ملتهب می‌تواند باعث تسکین پوست و صاف و نرم شدن آن شود استفاده از این روغن در محصولات آرایشی و مراقبت از پوست رایج است.

این روغن حاوی ویتامین E که ماده‌ای مهم در محصولات پوستی به شمار می‌رود، بوده و فواید بسیاری برای پوست دارد. برخی از تحقیقات نشان می‌دهد ویتامین E پوست را از رادیکال‌های آزاد که مولکول‌های مضر بوده، باعث آسیب به سلول‌های بدن شده و به اثرات ناشی از نور خورشید و بیماری‌های پوستی کمک می‌کنند، محافظت می‌کند.

 

توجه داشته باشید که بهتر است پیش از استفاده از روغن گلرنگ روی پوست آزمایش حساسیت را انجام دهید.

به این صورت که ابتدا یک قطره از روغن را روی پوست بازو ریخته و تا ۲۴ ساعت صبر کنید.

در صورتی که هیچ واکنشی رخ نداد می‌توانید از این روغن استفاده کنید.

 

  • برای پخت و پز در دماهای بالا مناسب است

همه روغن‌ها نمی‌توانند برای سرخ کرن مورد استفاده قرار بگیرند. چرا که دمای بسیار بالا در بیشتر روغن‌ها باعث ایجاد رادیکال‌های آزاد می‌شود. روغن گلرنگ با اولئیک بالا می‌تواند در دماهای بالا مورد استفاده قرار بگیرد. در واقع نقطه دود این روغن از بسیاری از روغن‌های دیگر از جمله روغن ذرت، روغن کانولا، روغن زیتون و روغن کنجد است.

همچنین روغن گلرنگ طعم ملایم‌تری نسبت به روغن‌های دیگر از جمله روغن زیتون و روغن نارگیل دارد که باعث می‌شود انتخابی عالی برای سرخ کردن و پخت و پز مواد غذایی باشد.

از سوی دیگر روغن گلرنگ چند غیر اشباع نباید گرم شود.

این نوع روغن را باید برای جلوگیری از فاسد شدن در یخچال نگهداری کرد و می‌توان از آن در سالادها و سبزیجات بخارپز استفاده کرد.

  • سلامت مو

روغن گلرنگ سرشار از اولئیک اسید نیز هست که برای پوست سر و مو بسیار سودمند است.

این ویتامین گردش خون در پوست سر را بهبود می‌بخشد و رویش مو‌ ها را بیشتر می‌کند.

همچنین به درخشندگی و طراوت مو نیز کمک می‌کند به همین دلیل معمولا در محصولات آرایشی از آن استفاده می‌شود ، اما مصرف خوراکی آن نیز آثار مشابهی دارد.

  • سندروم پیش از قاعدگی

قاعده‌گی در زنان می‌تواند دردناک و ناراحت کننده باشد. اسید لینولئیک موجود در روغن گلرنگ باعث کنترل نواسانات هورمونی و علائم قاعده‌گی می‌شود.

به این ترتیب روغن گلرنگ می‌تواند شدت سندروم پیش از قاعده‌گی را کاهش دهد و چرخه‌ی آن را تنظیم کند.

 

  • سیستم ایمنی

اسیدهای چرب امگا ۶ موجود در روغن گلرنگ سبب می‌شوند که بدن به شکلی نرمال فعالیت کند و کارایی سیستم ایمنی را بهبود می‌بخشد و از بدن ما بهتر مراقبت می‌کند.

 

مراقب باشید

اگر مشکل لخته شدن خون دارید از روغن گلرنگ استفاده کنید، چرا که باعث رقیق‌تر شدن خون می‌شود.

اما اگر حساسیت دارید از خوردن این روغن خودداری کنید چرا که گلرنگ متعلق به تیره‌ای از گیاهان است که می‌تواند باعث واکنش‌های حساسیت‌زا و شدید شود.